12th Physics Question

Class 12th Physics Chapter 8 Electro-Magnetic Waves VVI Objective Question

Electro-Magnetic Waves


1. Which has the longest wavelength? 

(A) Radio waves

(B) X-rays

(C) Ultraviolet rays

(D) Infrared 

Answer:- A

2. Which of the following has a minimum wavelength? 

(A) X-Rays 

(B) Y-Rays

(C) Micro Wave

(D) Radio wave

Answer:- B

3. The frequency range of microwaves (in hertz) is 

(A) 3 × 108 – 4 x 104

(B) 7.5 x 104 – 3.8 x 1011

(C) 3 x 1021 – 3 x 1018

(D) 3 x 1012 – 3 x 1010

Answer:- D

4. Wavelength range in meter for green light is 

(A) 4x 10-7– 4.5 x 10-7

(B) 4.5 x 10-7 – 5 x 10-7

(C) 5 x 10-7 – 5.7 x 10-7

(D) None of these 

Answer:- C

5. According to the law of electromagnetism, the speed of electromagnetism in all the inertial frames is

(A) Same 

(B) different

(C) not definite

(D) None of these.

Answer:- A

6. Maxwell equations represent four laws of electromagnetism. Maxwell Ampere law relates 

(A) The rate of change of magnetic flux to total current

(B) The rate of change of magnetic flux to displacement current

(C) the rate of change of magnetic flux to current

(D) None of these 

Answer:- A

7. Unit of displacement current is 

(A) A

(B) AM

(C) OmA

(D) I

Answer:- A

8. Which of the following are used to make labs free from bacteria?

(A) U-V rays 

(B) I-R rays

(C) X-rays 

(D) none 

Answer:- A

9. The propagation of the electromagnetic wave is along 

(A) normal to electric field only

(B) normal to magnetic field only

(C) normal to both the electric, and magnetic field

(D) None of these 

Answer:- C

10. Which is a wrong statement? 

(A) Electromagnetic waves are transverse

(B) Electromagnetic waves travel in a vacuum at the speed of light

(C) The speed of the electromagnetic wave is the same in all media

(D) Electromagnetic waves are emitted by accelerated charges 

Answer:- C

11. The water molecule in foods have a rotational frequency in the range of

(A) ultraviolet waves

(B) infrared waves 

(C) microwaves

(D) visible waves

Answer:- C

12. The frequency of the microwave is 

(A) less than that of radiowaves

(B) more than that of radiowaves para

(C) more than that of light waves 

(D) less than the range of audible waves

Answer:- B

13. Which of the following is not shown by electromagnetic waves? 

(A) reflection

(B) polarization 

(C) diffraction

 (D) None of these

Answer:- D

14. The energy of electromagnetic radiation is 13.2 keV. This radiation is related to which region of the spectrum ?

(A) Visible 

(B) X-rays

(C) Ultra violet

(D) Infrared 

Answer:- B

Physics ka objective question, 12th physics objective questions and answers pdf 2021, 12th physics objective questions and answers in Hindi 2021, physics objective questions for 12th Bihar board, 12th physics objective questions and answers in Hindi 2021 pdf, physics 12th objective 2020 pdf, physics 12th objective 2021, physics important questions class 12 state board 2021, 12th Board Exam Physics Chapter 2 Electric Potential And Capacitance Objective Question, Class 12th Physics Chapter 3 Current Electricity Important Objective Question,12th Board Exam Physics Chapter 4 Moving Charges & Magnetism Objective Question, Class 12th Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction VVI Objective Question, Class 12th Physics Chapter 8 Electro-Magnetic Waves VVI Objective Question


10TH 12TH MOBILE APP
Class 10thCLICK
Class 12thCLICK
10th Mobile AppCLICK
12th Mobile AppCLICK
12TH BOARD SCIENCE STREAM
Physics CLICK
Chemistry CLICK
Biology CLICK
Mathematics CLICK
Hindi 100 CLICK
English 100 CLICK
Hindi 50 CLICK
English 50 CLICK

Class 12th Physics Chapter 1 Electric Charges & Fields VVI Objective Question, 12th physics mcq with answers 2021, 12th ka physics objective,12 class objective question answer, class 12  Hindi objective question, physics objective book in Hindi pdf, class 11 physics objective questions in Hindi, physics 12th objective answer 2021, physics objective questions for 12th pdf, Class 12th Physics Chapter 3 Current Electricity Imoprtant Objective Question, 12th physics objective question test, physics 12th objective optics, VVI question physics class 12 VVI objective, Class 12th Physics Chapter 5 Magnetism & Matter VVI Objective Question,  Class 10th Objective, 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *