Uncategorized

Class 12th Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction VVI Objective Question

ELECTROMAGNETIC INDUCTION


1. Unit of self-induction is 

(A) Weber Title

(B) Ohm

(C) Henry 

(D) Gauss 

Answer:- C

2. The direction of eddy current is obtained using 

(A) Kirchhoff’s laws

(B) Lenz’s law 

(C) Planck’s law

(D) none of these

Answer:- B

3. Lenz’s law is associated with 

(A) charge

(B) mass

(C) energy 

(D) principle of conservation of momentum

Answer:- C

4. The working of dynamo is based on the principle of 

 (A) heating effect of current

(B) electromagnetic induction

(C) magnetic induction

(D) electric induction 

Answer:- B

5. Eddy current can provide 

(A) retardation in speed

(B) heat

(C) separation of metals from non-metals

(D) all of these 

Answer:- D

6. The S.I. unit of flux of magnetic field 

(A) tesla 

(B) henry 

(C) weber

 (D) joule-second

Answer:- C

7. The law governing electromagnetic induction is called 

(A) Newton’s law

(B) Faraday’s law

(C) Ohm’s law 

(D) Ampere’s law

Answer:- B

8. Lenz’s law is a consequence of the law of conservation of 

(A) charge 

(B) energy

(C) mass 

(D) momentum

Answer:- B

9. “Volt is the unit of 

(A) induced emf 

(B) induced current

(C) potential difference

(D) both ‘A’ and ‘C’

Answer:- D

10. The principle on which the working of dynamo is based is 

(A) heating effect of current

(B) electromagnetic induction

(C) induced magnetism

(D) induced electricity 

Answer:- B

11. An inductor may store energy in its

 (A) electric field

(B) coil 

(C) magnetic field

(D) none of these

Answer:- C

12. The working of an induction coil is based on the principle of 

(A) electric induction

(B) magnetic induction

(C) electromagnetic induction

(D) none of these 

Answer:- C

13. An induction coil give 

(A) a high voltage at high current

(B) a high voltage at low current

(C) a low voltage at high current

(D) a low voltage at low current 

Answer:- B

14. A dynamo 

(A) creates mechanical energy

(B) creates electrical energy

(C) converts mechanical energy to electrical energy

(D) converts electrical energy to mechanical energy 

Answer:- C

15. An electric motor

(A) creates mechanical energy 

(B) creates electrical energy

(C) converts mechanical energy to electrical energy

(D) converts electrical energy to mechanical energy 

Answer:- D

16. Voltage is induced where there is a relative motion between a conductor and

(A) another conductor

(B) a magnetic field 

(C) an electrostatic field

(D) None of these

Answer:- B

17. The e.m.f. produced in a wire by its motion across a magnetic field does not depend upon 

(A) the length of the wire

(B) the diameter of the wire

(C) the composition of wire

(D) both ‘B’ and ‘C’ 

Answer:- D

18. The e.m.f. induced in a conductor that is moved in a magnetic field depends on the 

(A) initial value

(B) final value

(C) total charge

(D) rate of change of the magnetic flux thrown conductor 

Answer:- D

19. A magnet is dropped down a long vertical copper tube. The acceleration of the magnet will

(A) be zero after some time

(B) be the same through out

(C) increase to same value

(D) increase continuously 

Answer:- A

20. Two inductors each of inductance ‘L’ are joined in parallel. Their equivalent inductance is

(A) 2L 

(B) L/2

(C) L 

(D) zero 

Answer:- B

21. If an inductor having inductance L is joined to another identical inductor with its one end joined, the resultant inductance would become

(A) 2L 

(B) L/2

(C) zero 

(D) L/4 

Answer:- A

22. If 100% flux of coil of inductance L1 is linked with the coil of inductance L2 then coefficient of coupling is

 (A) unity 

(B) infinity

(C) zero 

(D) none of these

Answer:- A

23. The self inductance of a coil is 5 mH. If a current of 2 A is passed, the magnetic flux linked with the coil will be

(A) 1 Wb 

(B) 0.1 Wb

(C) 0.01 Wb 

(D) 0.001 Wb

Answer:- C

24. If there are N, and N, turns in the primary and seconday coils respectively in a step-down transformer, then

(A) N1 >N

(B) N2>N1

(C) N1= N2 

(D) N1= 0

Answer:- A

25. Transformer works in case of 

(A) only d.c. 

(B) only a.c.

(C) both a.c. and d.c.

(D) none of these

Answer:- B

26. The material most appropriate for core of a transformer is 

(A) soft iron 

(B) copper

(C) stainless steel 

(D) alnico

Answer:- A

Physics ka objective question, 12th physics objective questions and answers pdf 2021, 12th physics objective questions and answers in Hindi 2021, physics objective questions for 12th Bihar board, 12th physics objective questions and answers in Hindi 2021 pdf, physics 12th objective 2020 pdf, physics 12th objective 2021, physics important questions class 12 state board 2021, 12th Board Exam Physics Chapter 2 Electric Potential And Capacitance Objective Question, Class 12th Physics Chapter 3 Current Electricity Important Objective Question,12th Board Exam Physics Chapter 4 Moving Charges & Magnetism Objective Question, Class 12th Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction VVI Objective Question


10TH 12TH MOBILE APP
Class 10thCLICK
Class 12thCLICK
10th Mobile AppCLICK
12th Mobile AppCLICK
12TH BOARD SCIENCE STREAM
Physics CLICK
Chemistry CLICK
Biology CLICK
Mathematics CLICK
Hindi 100 CLICK
English 100 CLICK
Hindi 50 CLICK
English 50 CLICK

Class 12th Physics Chapter 1 Electric Charges & Fields VVI Objective Question, 12th physics mcq with answers 2021, 12th ka physics objective,12 class objective question answer, class 12  Hindi objective question, physics objective book in Hindi pdf, class 11 physics objective questions in Hindi, physics 12th objective answer 2021, physics objective questions for 12th pdf, Class 12th Physics Chapter 3 Current Electricity Imoprtant Objective Question, 12th physics objective question test, physics 12th objective optics, VVI question physics class 12 VVI objective, Class 12th Physics Chapter 5 Magnetism & Matter VVI Objective Question,  Class 10th Objective, 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *